A borászat

Borászatunk, a Szent Benedek Gimnázium szakmai képzése régi időkre nyúlik vissza:

1875 – 1932-ig Balatonfüredi Szőlészeti Felsőnépiskola

1935 – 1949-ig Magyar (1945-ig Királyi) Szőlészeti és Borászati Szakiskola

Ettől az időszaktól kezdve folyamatos a kertész-, szőlész-borász képzés, 1982-től a nemzet felemelkedését szolgáló Széchenyi Ferenc nevét viselte, majd 2012 óta a pannonhalmi Szent Benedek rend fenntartásában, irányításával folyik a képzés.

Szőlőterületünk jelenleg a Nagyfenyő-dűlőben található Balatonfüred egyik kedvező szőlőtermő területén, ahol 1,0 ha-on fajtagyűjtemény (közel 100 fajta ) és 4 ha termőszőlő helyen Müller Thurgau (Rizlingszilváni), Muscat Lünel (Sárga muskotály), Chardonnay, Sauvignon Blanc, Olaszrizling, és kék fajták vegyesen találhatóak.

A Széchenyi család birtokán megtermelt szőlők az intézmény tanpincéjében kerülnek feldolgozásra korszerű technológiával és magas műszaki színvonalú berendezések segítségével, felkészült, nagy tapasztalatú szakemberek irányításával.

Széchényi Ferenc egykori nyaralója a mai napig az ifjúságé. Szeretetház, árvaház és elemi iskola, majd a mezőgazdasági, közelebbről a kertészeti-szőlészeti oktatás egyik fellegvára lett.

Több ezer fiatal szakmai képzésének vált otthonává.

Intézményünk tanulói a képzés során aktívan részt vesznek a minőségi szőlőtermelés, illetve borkészítés munkafolyamataiban. A tanulók a technikai dolgozókkal együtt azon fáradoznak, hogy méltók legyünk Balatonfüred, mint a „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” cím viseléséhez.

Ennek érdekében tanulóink országos szintű versenyeken, városi rendezvényeken folyamatosan és lelkiismeretesen vesznek részt.

Városunk borheti rendezvényén – iskolánkkal együtt – résztvevő, több neves borász közül sokan itt folytatták tanulmányaikat családtagjaikkal együtt.

Hisszük, hogy iskolánk a jövőben is megőrzi jó hírnevét közös erőfeszítéssel, megszerzett jelenlegi elismert rangját, az oktatásban elért eredményeit.

“A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt,
félti, gondozza, mint gyermekét,
majd elérkezvén a várva-várt pillanathoz,
kellő tisztelettel kóstolja az új termést.”

– Hamvas Béla – 

Az intézmény szőlőterületei a Balatonfüredi-Csopaki borvidéken találhatók. A Balaton víztükre, a hegyek védő ölelése, a vörös színű permi homokkövön kialakult talaj különleges illat, íz, zamat- és savharmóniát biztosít borainknak.

A szőlőfeldolgozás kíméletesen, a legkorszerűbb technológia alkalmazásával történik. Fajtától függően reduktív vagy néhány hónapos érési folyamat után kerül a fogyasztók asztalára.